?...preco_nie...?

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ako oklamať sám seba

IV. kapitola. Najvyššia forma klamania.

Ľudia, ktorí sa chystajú oklamať sami seba, by mali byť zdatný v tom, čo sa chystajú spraviť - čiže klamaní. Začiatočník sa nemôže len tak vrhnúť na sebaklamy. Je to ako keby ste po týždni gymnastiky išli skákať dvojité salto z kruhov. Nevypláca sa to. Najmä pokiaľ tam nie sú žiadne epedá.

Pri sebaklamoch musí byť človek úplne presvedčený a odhodlaný. S týmto nástrojom treba manipulovať obzvlášť opatrne. Chystáte sa vstúpiť do svojho vlastného vedomia, možno až podvedomia. Preto osobne nie som veľkým prívržencom tejto techniky, sám s ňou mám zlé skúsenosti, vo všeobecnosti je však veľmi uznávaná najmä na západe.

Oklamať seba samého nie je až také náročné, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Sú rôzne metódy ako to dosiahnuť, skúsený klamár si však sám nahovorí klamstvo bez akýchkoľvek problémov. Najmä ak sa bude držať návodu z predchádzajúcej kapitoly. Po chvíli sa v mysli uloží klamstvo do zásuvky s visačkou: Pravdivé spomienky.

Prečo je to výhodné? Ak o niečom presvedčíte samého seba, môžete o tom klamať vážne dokonale. Dokonalé klamstvo, to je zrejme snom každého klamára. Keďže pre Vás bude to klamstvo pravdou, budete ho aj na verejnosti obhajovať ako pravdu. A žiadne nacvičené reakcie, gestá či mimika nie sú tak dokonalé ako tie pravé.

Prečo je to nebezpečné? Množstvo falošných spomienok spôsobí, že človek bude zmätený a pochybovačný aj pri skutočných príhodách. Ja osobne poriadne neviem, ktoré z mojich detských a mládežníckych spomienok sú pravé. O približne 60% viem s istotou povedať, že sú pravdivé. Asi 10% môžem s istotou označiť za klamstvá a výmysly. Čo však s tými zvyšnými 30%, ktoré už nikdy neroztriedim? Kto mi vráti takmer tretinu mojich spomienok? Odpoveď je jasná. Preto každého pred sebaklamom varujem.


Vysoká škola klamárstva | stály odkaz

Komentáre

  1. Zasa som tu dobre...
    Teraz klamem samú seba, že sa volám Maruška. A ja som pritom....
    Ale to viem iba ja. A možno na to prídeš, ak mi prídeš na také malilinké nenápadné klamstvo.
    Chcem byť dokonalá... A k tomu automaticky patrí aj dokonalé klamstvo. A ešte veľa iného o čom zatiaľ ani netuším, že to musím vedieť. A prekvapím Ťa. Moja technika je taká dokonalá, že vie so 100-percentnou istotou určiť čo je bolo a bude klamstvo a ktoré spomienky sú na 100-percent klamané a ktoré sa ešte len chystajú klamať. A to fakt neklamem.
    publikované: 21.03.2008 16:18:54 | autor: Maruška (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. svoje klamstvá zásadne
    ukladám ako to, čím sú - teda ako klamstvá :-)
    a načo by mi vlastne bolo klamať sa? %-O je za tým tzv. ezoterika?
    publikované: 21.03.2008 16:55:09 | autor: inťuťuna (e-mail, web, autorizovaný)
  3. ziadna ezoterika,
    len umenie klamstva. a "maruske" dakujem.
    publikované: 21.03.2008 16:58:00 | autor: preconie (e-mail, web, autorizovaný)
  4. z môjho pohľadu umenie klamstva
    spočíva hlavne v schopnosti vysporiadať sa s klamstvom vo svojom svedomí. (relatívne) múdry, čo klame (relatívnemu) trpákovi, tým nemá prečo vnútorne trpieť. a keď klame podobne múdremu, ako je on sám, hovorí sa tomu humor :-)
    publikované: 21.03.2008 17:49:00 | autor: inťuťuna (e-mail, web, autorizovaný)
  5. inťuťuna
    Prečo klameš sám seba? Aj Ty sa rád hráš...Tiež máš rád humor a nepotrebuješ nikoho presviedčať o opaku. Skús sa aj Ty raz nad tým zamyslieť...
    publikované: 21.03.2008 19:16:13 | autor: Maruška (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. maruška :-D
    ja sa predsa neklamem. naznačil som to o 16:55. a pokiaľ ide o luhanie iným, to sa teda mojej obľuby humoru určite netýka :-)
    publikované: 21.03.2008 20:45:16 | autor: inťo (e-mail, web, autorizovaný)
  7. sebaklam
    a to som si vzdy myslel, ze ako zle citam francuzske texty
    publikované: 29.04.2008 08:42:14 | autor: fascikel (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014