?...preco_nie...?

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Keď umierajú slnečnice

Dnes som chcel písať o niečom inom, o niečom úplne inom. Krásny článok o ceste vo vlaku alebo nasratý članok o ľuďoch, ktorí sú všade tam, kde nemajú byť - čiže všade. No nedá mi. Prišiel som na stránku slnečnice, kde som videl, ako zmizli nejaké články. No a keď si to dám do kopy s komentárom k môjmu článku A čo potom?, hneď mi je všetko jasné.

Deti sú už také. Páčia sa im kvietky. Tráva je taká obyčajná. Síce pekne vonia, ale kvietky, to už je o inom. To už je úplne iná liga. No a nečudo, že najviac si všímajú tie najväčšie. Také fialky, to sú len minikvietky a pekné ich pre mňa robia len spomienky na babku. Pamätám sa však na jeden kvietok, ktorý mi ako dieťaťu učaroval.

Slnečnica. O hlavu vyššia ako ja. Ci pána, to už je kvetisko. Musela mať vtedy pre mňa istotne tristo kilometrov. A chcel som si na nej postaviť dom. Mohol by som tam jesť semiačka, len by som vystrčil ruku na zahrádku. A očkom by som pozeral na tu chabú imitáciu na oblohe, po ktorej má slnečnica krstné meno. Ani by som sa nemusel otáčať, lebo domček by sa mi otáčal sám. Ale čo na jeseň? ...

Dieťa už na slnečnice zabudlo, vyrástlo. No také malé dieťatko v ňom ešte zostalo. Bývalo si vo svojom slnečnicovom domčeku a chodilo von na výlety. Až sa raz vybralo do sveta a založilo tento blog. A hneď za rohom slnečnica. Povedalo si: Ci pána, to už je kvetisko. Zo začiatku bol na ňu naštvaný, nepáčila sa mu, lebo sa mu zdala namyslená a premúdrelá. Aj sa chystalo vykričať to do sveta. Potom sa však začítalo a videlo, akú sú slnečnice krásne.

Tak tu teda chodilo to dieťa zo slnečnicového domu pravidelne do záhradky, ako inak, k slnečniciam. Sem-tam alergické, lebo slnečnice nie sú dokonalé, ale aj keď sa mu kýchalo, vždy bolo rado, že má nos plný peľu a po článku si vždy muselo umyť hlavu, lebo bola celá žltá. Stalo sa však, že raz prišlo do záhradky a slnečnice zmizli.

Jeseň. Čo na jeseň? Slnečnice odkvitnú, kašlú na deti, že tam stoja a nemajú kam ísť. Deti vždy zabudnú, že slnečnice sú hrdé a prekvapí ich, že si len tak odkvitnú. Aké však boli veľké! Dieťa sa ešte posledný raz pozrie na záhradu zvädnutých slnečníc, na hnedý cintorín žltých spomienok, a pekne pomaly sa so slzami v oku poberie preč. Len aby zajtra mohlo prísť zas. Pre istotu. Či náhodou. A potom raz zistí, že jediné slnečnice, ktoré nevädnú, sú tie v duši - tie, v ktorých bývajú deti vo veľkých telách.

Tie vädnúce majú jednú tajnú adresu: záhrada žltých snov.


Prerastené dieťa | stály odkaz

Komentáre

  1. smutnokrasne:/
    ja zboznujem slnecnice...zas zasvieti slniecko a tie zvadnute slnecnice veselo zdvihnu hlavu, preberu sa a rozziari sa opat cela zahrada...
    publikované: 04.04.2007 23:13:40 | autor: jastericka (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. vrrrrrrrrrrrrrrr
    nie jesen jar ju pomaly nici a ma trochu starosti so zahradkou, musi trocha pookriat, ale to chce cas... vrrrrr... citam , vnimam ale nechcem pisat a spätne mazem, lebo deti su take...vrrrrr tak pochabe... napismenkuju a trhaju, trhaju lebo pismenkuju...a ked nepismenkuju tak si to vsetko zrovnavaju v hlave...vrrrrrrrrrr...mozno vecer predsa nieco dam do zžs, lebo toto si ma posteklilo preconie... vrrrrr... sakramensky set-sakra...vrrrrr
    publikované: 05.04.2007 08:37:54 | autor: ZŽS (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. slnečnicové jadierka mám rád :)
    publikované: 05.04.2007 10:56:10 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
  4. jadierka slnecnic
    su mnam
    publikované: 05.04.2007 12:33:39 | autor: lulla (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. milujem slnecnice...
    teda, ako kvety, a jadierka miluje nas skrecok :) xi
    publikované: 05.04.2007 13:49:45 | autor: akynka (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014