?...preco_nie...?

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Prečo klamať?

II. kapitola z príručky pre klamárov

II.

Klamanie delíme podľa funkcie na dve základné skupiny: cnostné a hanebné. Hanebnou, podradnou formou sa bližšie zaoberať nebudem, je to pod moju úroveň. Ale aspoň pripomeniem, aké typy klamstvá tu patria. Jedná sa najmä o klamstvá určené na dosiahnutie svojich cieľov, tzv. zištné klamstvá. Aj tie však môžeme rozdeliť podľa stupňa škodlivosti na neškodné, pomocné, ktoré nie sú odbornou verejnosťou až natoľko zavrhované, lebo klamárovi pomôžu spôsobom, ktorý je pre ostatných úplne neškodný (výhovorky). Druhá kategória rozvracacích, škodlivých klamstiev je žumpou klamárskeho umenia a nestojí mi ani za to, aby som o nej napísal čo i len jeden riadok.

Poďme sa však venovať klamstvám cnostným. Ich účelom je najmä pobavenie a odľahčenie vážnej situácie. Príklad: vlažný rozhovor s cudzincom vo vlaku. Podľa situácie odhadnem, čo mu spraví radosť. 1. vymyslím smutný príbeh, ako sa mám zle, ako mi zomrela predvčerom mačička a ako mi ukradli stan, aby sa cudzinec cítil lepšie. 2. vymyslím si príbeh, ako normálne chodím novým béemwéčkom, ale teraz je v oprave, lebo mi ho nabúrala frajerka - modelka, po čom nasleduje väčšinou rozhovor o neschopností železníc, cudzinec má však skvelú tému ku pivu, akého debilka namysleného vo vlaku stretol.

Ku najkrajšej forme týchto klamstiev patrí aj kategória, ktorá je v odborných kruhoch veľmi sporná a pracovne sa nazýva tiež dvorenie alebo lichotenie. Sporná je najmä preto, že je veľmi ťažké rozhodnúť, kedy ide o cnostnú a kedy o zištnú lož, hranica je veľmi tenká a najmä veľmi individuálna. Náhodné lichôtky však pokladám za výsostne cnostú lož, skôr za polopravdu. Z osobných skúseností môžem odporučiť najmä moje výstrelky z mladších čias. Počas cesty autobusom napríklad som zazrel peknú slečnu a napísal som básničku. Keď vystupovala, dal som jej ju. V živote ju už nestretnem, jej však zostane nádherný pocit a narýchlo zbúchaná báseň.

No a k cnostným tiež patria aj lži zábavné typu jednanulapremňahrámeďalej, ako "ide Milan" a všetci sa obzrú do prázdna. Na záver však chcem upozorniť, že všetky formy sa dajú zneužiť a je len na vás, či sa pridáte k cnostným alebo hanobným klamárom. Nezabudnite, že do klamania sú väčšinou zapojený viacerý ľudia, a preto je potrebné brať klamanie s najväčšou vážnosťou a zodpovednosťou. Toľko k moralizmom. DOKLAMANIA!


Vysoká škola klamárstva | stály odkaz

Komentáre

  1. heh, kiezby aj mne dal niekto pri vystupovani z busu basnicku ... :o)
    publikované: 08.03.2008 15:51:10 | autor: amalka (e-mail, web, autorizovaný)
  2. priznam sa ze som hned po slovach "klamanie delíme na" prestala čítať...
    a nebudem klamať... nechcem čítať o klamstve kým nemusím :-D
    publikované: 08.03.2008 16:09:10 | autor: akynka (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. len ma este napadlo..
    ze v com pri tej basnicke spocivalo klamstvo, ak ta dotycna bola fakt pekna? :o)
    publikované: 08.03.2008 16:17:04 | autor: amalka (e-mail, web, autorizovaný)
  4. ale no,
    akynka. clovek musi klamat vzdy, ide len o to, ako to robi. ;)
    publikované: 08.03.2008 16:17:09 | autor: preconie (e-mail, web, autorizovaný)
  5. amalka,
    ved preto to je polopravda a nie klamstvo. a kazda basen je loz, btw. :)
    publikované: 08.03.2008 16:18:49 | autor: preconie (e-mail, web, autorizovaný)
  6. Čo sa stane, keď klamár oklame klamára?
    :-)
    publikované: 08.03.2008 19:21:07 | autor: rozpravkarka (e-mail, web, autorizovaný)
  7. :)) dobrééééé
    Poznám jedného milého človeka , ktorý má fantáziu na rozdávanie!! On tvrdí, že sa"len baví "preto, lebo "je hravý " !!! Takže žiadne klamstvo, ale "hravosť" a svet je hneď pestrejší a veselší :))
    publikované: 18.03.2008 17:41:39 | autor: Iris (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. v kosiciach je dnes den otvorenych dveri
    podla mna cnostne...vsetkych nas to pobavilo a dotycny predmet klamstva na to, tiez pred kolektivom spominal..spravne chapem?do predterminu snad stihnem ;)
    publikované: 29.04.2008 08:35:12 | autor: fatalita (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014